Pomidory nadziewane

Mimo, że kolacja nie należy do najważniejszych posiłków dnia, z pewnością nie powinno się z niej rezygnować. Pamiętaj jednak, aby spożywać ją najpóźniej 2-3 godziny zanim pójdziesz spać, a także aby była ona lekka.

Przepis na nadziewane pomidory

SKŁADNIKI (na dwie porcje):

  • 4 pomidory
  • 1 jajko
  • 400 g cukinii
  • 100 g fety
  • 1 ząbek czosnku
  • bułka tarta (około 5 łyżek)
  • szczypiorek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Odkrój górę pomidorów i łyżką wyciągnij cały środek. Cukinię potrzyj na grubej tarce i wyciśnij z niej soki. Fetę oraz jajko ugniataj widelcem aż do uzyskania jednolitej konsystencji, następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą oraz drobno pokrojony szczypiorek. Całość wymieszaj dokładnie. Wydrążone pomidory wypełnij farszem i przykryj je wcześniej odkrojonymi górami.

Naczynie żaroodporne posmaruj olejem i poukładaj w nim wszystkie pomidory. Piecz je przez około 45 minut w temperaturze 180 °C.

Wartość energetyczna jednej porcji (czyli dwóch pomidorów z nadzieniem) wynosi około 262 kcal.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s